Székhelyszolgáltatás CSOK-kal

Először is tisztázzuk, miért is kiemelt a CSOK-ot igénybevevők székhelyének a kérdése:

Korábban sokszor szembesültek azzal, hogy a CSOK-kal terhelt ingatlanjukba a törvény szerint nem lehetett bejelenteni székhelyként sem az egyéni, sem a társas vállalkozást.

  1. júliusában módosult a rendelkezés, ma már a törvény engedi, hogy egyéni vállalkozó és olyan társas vállalkozás, amelynek az ingatlan tulajdonosa többségi tag, székhelyként megnevezheti a lakását. Az idézet rendelkezés:

Nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalma megsértésének az, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot –, vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti.”

Azonban ez esetben is szab feltételt a törvényalkotó:

  1. A bejelentett cég nem folytat mezőgazdasági tevékenységet, ideértve a mezőgazdasági termékek termelését, feldolgozását és forgalmazását,
  2. A bejelentett cég nem exportál más EU-s országba,
  3. A bejelentett cég esetében az elmúlt 3 pénzügyi évben a CSOK támogatás és egyéb csekély összegű (de minimális) EU-s támogatások együttes összege nem éri el a 200 000 eurót. Áruszállítást és közúti fuvarozást végző vállalkozások esetében az elmúlt 3 pénzügyi évben a CSOK támogatás és egyéb csekély összegű EU-s támogatások együttes összege nem érheti el a 100 000 eurót.
  4. A CSOK kedvezményezett ingatlanra nem vett igénybe más, csekély összegű Európai Uniós támogatást.

Ez egy lényeges könnyítés a vállalkozónak, de szeretnék utalni a 2020. decemberi cikkünkre, hogy mennyi problémával is járhat ez. Hiszen az ingatlanunk így is terhelt a CSOK miatt, ezért sokkal kockázatosabb, ha még a tevékenységünkből származó esetleges terhekkel is megspékeljük. Ezzel ugyanis egy végrehajtási lavinát indíthatunk el, amellyel a korábban felépített életünket tönkretehetjük.

Ezért továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ha még a törvény engedi is a CSOK-kal terhelt ingatlanon a székhely létrehozását, én máshol tenném azt. A mai székhely szolgáltatási árak olyan alacsonyak,  hogy az összes előnyét tekintve mindenképpen megéri.

 

 

Bővebben olvashat:

https://hitelnet.hu/tamogatasok/csok-os-ingatlan-igy-lehet-vallalkozas-szekhelye/

Következő bejegyzésünk címe: Iratőrzési cím