Székhely halmozás

Vannak olyan emberek, akik ugyanazon tagokkal (tulajdonosokkal), ugyanazzal az ügyvezetővel, igaz más-más tevékenységgel több céget is irányítanak. Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy ennek mi az előnye, tapasztalatból azonban tudom, hogy mi a hátránya.

Több, mint húsz évvel ezelőtt az adóhatósággal volt némi nézeteltérésünk, amely bírósági per során rendeződött. Mindenki –az illetékesek is- tudta, hogy nekünk van igazunk. Megszületett az első fokú ítélet, győzött az igazság. Odajött hozzánk az alperes (adóhatóság) jogásza, s egyrészt arról tájékoztatott, hogy hiába látja ő is tisztán a helyzetet, neki fellebbezni kötelessége, másrészt arról, hogy ha egy éven belül további vegzatúrának leszünk kitéve, ő két dolgot javasol, változtassunk székhelyet, hogy más adóhatósághoz tartozzunk, illetve az lenne a legjobb, ha egy új társaságot alapítanánk ott. Azt csak mellesleg jegyzem meg, hogy másodfokon helybenhagyta a bíróság az elsőfokú ítéletet, azaz igazunk lett. Ezen felbuzdulva új céget alapítottam, s más megyébe jegyeztettük be a székhelyét. Mivel az adóhatóság végül békén hagyott bennünket, „benyelte a békát”, ezért minden tevékenységünket változatlanul tovább folytattuk. Sok emberrel konzultáltam, hogy mit lehetne kezdeni az új céggel, azonban senki nem tudott érdemi ötletet adni. A fenntartás miatt annyit tettünk, hogy egyes, nem közvetlenül a főtevékenységünkbe tartozó feladatot onnan számláztuk ki. Évek múlva azonban elgondolkoztam azon, hogy használni nem tudjuk, viszont költségei vannak, amelyeket feleslegesen fizetünk ki, így a céget végelszámolással lezártuk. Ehhez még annyi tartozik, hogy az adóhatóságnál „kapcsolt vállalkozásként” kezelték mindkét céget. Tudni kell, hogy akár ügyvezető, akár tulajdonos azonosság egy ágon is, de felmerül, az adóhatóság azonnal kapcsolt vállalkozásnak veszi az összes céget, tehát egy vizsgálat alkalmával az összeset vizsgálja, legalább is bármilyen kapcsolatot átnéz.

Ez alapján mondom, hogy ha valakinek mégis valamilyen ok folytán szüksége van több cégre, tudjon róla, hogy bármit tesz, az összes cég „egy lapon” jelenik meg a NAV-nál.

Többen kérdezték, hogy ha több cégük van, érdemes-e azokat egy székhelyre telepíteni. Az előzőekből következően a válaszom az, hogy nyugodtan, sőt még neki előnnyel is jár, hiszen nem több, csak egy székhelyszolgáltatóval kell kapcsolatot fenntartania. Ez esetben még az esetleges NAV ellenőrzések is egyszerűbbek, hiszen látják az együttműködési hajlandóságot.

Eddigi tapasztalataim szerint több cég alapításának akkor van értelme, ha a tulajdonosi kör más-más összetétellel van, ha a tevékenységeket élesen szét lehet választani, s külön könyvvitelt végeztetünk.

Székhelyszolgáltatást igénybe vevőként nálunk is van olyan, aki több céggel is képviselteti magát, azonban nem vagyunk annyira kíváncsiak, hogy rákérdezzünk ennek okára. Ő biztos tudja, s nekünk az a feladatunk, hogy a tőlünk telhető legjobb kiszolgálást kapja meg.

A kapcsolt vállalkozásokról az alábbi linken olvashat többet: https://mkvkok.hu/a-kapcsolt-vallalkozasokrol

Következő bejegyzésünk címe: Székhelyszolgáltatással kapcsolatos rendeletek