Állami támogatások, pályázatok

Eljutottunk arra a pontra, hogy ne csak a pozitív, hanem a negatív dolgokat is számba vegyük a székhelyszolgáltatás során. De általánosságban is mondhatom, hogy sokszor az az érzésem, hogy államilag pályázatokat a legritkábban írnak ki olyan témákra, amelyek vagy nem irányítottak az EU által, vagy az államnak nincs belőle közvetlen haszna. Sok területen dolgoztam már, de olyan pályázatot még nem találtam, amiből valós haszon származott volna. Találkoztam olyannal, ami elengedhetetlenül szükséges volt az adott vállalkozáshoz, azonban ott nagy volt a kockázat, sikerül-e megvalósítani, fenntartani, illetve visszafizetni. Mivel a székhelyszolgáltatások esetén jellemzően kisvállalkozásokról, egyéni vállalkozókról beszélünk, ráadásul többségükben kezdőkről, így az induló tőkénél lenne a támogatásra a legnagyobb szükség. Amire nincs pályázat, de ha még találunk is, az igénybe vétele nagyon kockázatos.

Hozzáteszem, hogy azzal a nehézséggel is szembe kell néznünk, hogy egy pályázat elbírálásánál milyen le nem írt, ki nem mondott megítélés alá kerül egy olyan cég, aki székhelyszolgáltatóval szerződött.

Nem találtam még meg azt a szemléletet, amely a székhelyszolgáltatást akár szolgáltatói, akár igénybe vevői oldalon támogatná.

Mint ahogy azt az előző cikkünkben is írtam, Magyarország ebben a témában, megítélésben, szükségszerűségben az átlagnál is lényegesen jobban lemaradt a többi európai országhoz képest. Sokszor még hatósági megítélésben is azt látom, hogy a székhelyszolgáltatást a cégek elrejtőjének tekintik, hiszen viszonylag jogszabályi keretek között így lehet felhalmozott adóságokkal megpakolt céget a legkisebb kárral megszűntetni, utolérhetetlenné tenni. A hatóságok ma már szinte természetesnek tartják azt a folyamatot, hogy a cégek adóságai behajthatatlanná válnak. Több olyan ügyünk is van, ahol a törvényeken, előírásokon túllépő cégekkel szembeni bejelentésekkel egyszerűen nem foglalkoznak, majd évek múlva elévültnek tekintik azokat, s felelőse nincs.

Ugyanakkor a becsületes, törvénytisztelő többség húzza a rövidebbet, hiszen a kisebbség sokkal nagyobb hangot kap.

Nem szeretnék senkit visszatartani attól, hogy pályázzon, ha

  • talál olyan lehetőséget, ami neki éppen megfelel,
  • fontos figyelni arra, hogy a székhelyszolgáltatás igénybevétele miatt nagyobb figyelmet igényel a pályázás.
  • Érdemes megnézni a lehetőségeket a székhelyszolgáltatás igénybevétele esetében, mert szigorúbbak lehetnek a feltételek.

Utalni más forrásra nem tudok, mert mint írtam, senki által ki nem mondott, le nem írt témával foglalkoztunk.

A következő bejegyzésünk címe: Székhelyszolgáltatás és irodai infrastruktúra