A budapesti székhelyszolgáltatás előnyei

Számít, hogy hol van a vállalkozásának székhelye? Bír jelentőséggel, hogy Budapesten vagy vidéken lesz a székhely? Egyértelműen „igen” a válasz mindkét kérdésre.

Az első benyomás nyilván az, hogy a meghatározó ember (cégtulajdonos, cégvezető, egyéni vállalkozó) lakóhelyéhez legyen közel a székhely. Ez praktikus megoldás. Egy megfontolt vezető azonban nem biztos, hogy ezt tekinti csak meghatározónak. Végiggondolhatja, hogy mennyire lenne előnyös a vállalkozás számára egy budapesti székhelynek, amelynek nyilván lehet telephelye a lakóhely közeli is. Szeretnék felsorolni pár előnyt a budapesti székhelyszolgáltatásnak a vidékiekkel szemben:

 

  1. Érdekesek az emberek. Vidéken sokszor előnyt jelent mind egyik, mind másik oldalról nézve a budapesti székhely. Egyes kiválasztásoknál valóban van is szerepe annak, hogy Budapesten van a székhelyünk. Ez ugyan nem megalapozott kijelentés, de mégis elfogadott berögződés. A piaci részesedését jobban biztosítja a cégnek, egyéni vállalkozónak az a tény, hogy ugyan vidéken van a telephelye, a tényleges munkavégzése, kötődése, ugyanakkor budapesti székhellyel rendelkezik.
  2. Vidéken, még a kisebb városokban is a vállalkozó, cég feltűnő jelenség, mindenki ismeri, mindent tud róla. Budapesten a tömeges vállalkozások között szinte eltűnik, senki nem figyel fel rá. Viszont otthon ugyanúgy tevékenykedhet a helyi viszonyokban, mint budapesti illetékességű.
  3. A székhely viszont meghatározza azt, hogy melyik hatósággal találhatjuk szembe magunkat, kinek az illetékességéhez tartozunk, melyik NAV hatóság vizsgálódhat körülöttünk. Azt mindenki tudja, hogy a különböző, ugyan egy központhoz tartozó szervezetek másképpen járnak el velünk szemben. Tudni kell, hogy a székhelyszolgáltatókat, akiket már számtalanszor ellenőriztek, s nem találtak kivetni valót –így vagyunk mi is- sokkal „lazábban”, barátságosabban kezelik, szinte ismerősként járnak ki hozzájuk. A másik ellenőrzési szempont, hogy míg vidéken sűrű a hatósági jelenlét, addig Budapesten jóval alacsonyabb, hiszen a vállalkozások aránya egészen más. A cégek, vállalkozások közel fele Budapesten bejegyzett, míg a hatósági kapacitás ennek töredéke.
  4. Figyelembe vehető szempont az is, hogy Budapesten jóval nagyobb potenciával rendelkező cégek a szereplők, amelyek mellett a vidéken egyébként feltűnő kisebb volumenű cégek az árbevételükkel elbújnak a nagyok mögött. A figyelem elsődlegesen a nagyobbakra irányul, hiszen ott sokkal több a szabálytalanság, bűncselekmény, amit a kiemelt feladatuk szerint gátolni kell. Azt mondani sem kell, hogy nem bátorításként szánjuk ezeket a sorokat, csupán azt szeretnénk érzékeltetni, hogy kisebb, véletlenül előforduló mulasztások, szabálysértések esetén a tolerancia magasabb. Nyilván a revizorok hozzáállása is számat, a személyes kontaktus sok dolgon segít.

Általában kimondhatjuk, hogy a budapesti székhelyszolgáltatások előnnyel rendelkeznek a vidéki szolgáltatókkal szemben. Mint korábban, most is figyelmükbe ajánlunk a témával kapcsolatos linket: http://www.szekhelyszolgaltatasrol.com/2013/01/24/miert-szamit-hogy-hol-van-a-szekhelyunk/

 

Márciusi bejegyzésünk témája: Buktatók, „stiklik” a székhelyszolgáltatásban