Buktatók, „stiklik” a székhelyszolgáltatásban

Mint mindenhol, a székhelyszolgáltatás területén is megjelentek az ügyeskedők. Szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy mik azok, amikről e témában ismeretet szereztünk. Ezek a trükkök, buktatók a későbbiekben sok bosszúságot, problémát okozhatnak a jövőben, vagyis jó rájuk odafigyelni.

  • Hallható, olvasható, tapasztalható, hogy a székhelyszolgáltató eltűnt. Miképpen történhet ilyen?
  • Legsűrűbben ebben a kérdésben a válasz ott rejlik, hogy a székhelyszolgáltató nem tulajdonosa –bár a törvény előírása más- az ingatlannak, ahol a székhelyszolgáltatást biztosítaná. Tehát, mielőtt belevágunk, győződjünk meg róla, hogy ő e a tulajdonos jogosult-e ott ezt a tevékenységet folytatni. Legegyszerűbb az ingatlan tulajdoni lapjának ellenőrzése. Ha egy cég a saját tulajdonú ingatlanjában folytatja a tevékenységét, nem valószínű, hogy hátrahagyva mindent, cserben hagyja a vele szerződésben állókat. De ha a szolgáltató csak bérli az ingatlant, ahol a székhelyszolgáltatási tevékenységet ellátja, akkor már nagyobb a veszély. Előfordult olyan, hogy az ingatlan tulajdonosa nem is tudott arról, hogy a bérlője milyen tevékenységet végez az ingatlanában. Erre az esetre is rendelkezik a törvény, a tulajdonosnak, be kell jegyeztetnie az illetékes Földhivatalban –mint egy „haszonélvezeti” jogot- a bérlő részére, hogy az ingatlant a bérlő használhatja erre a tevékenységre. Ez a jog!
  • Azonban sajnos előfordulnak olyan esetek, amelyek során csak később derül ki, hogy a jogügyletek nem tiszták. Többször előfordult, hogy a Cégbíróság, Önkormányzat vagy nem ellenőrizte ezt, vagy nem kérte a befogadó nyilatkozatot a tulajdonostól, jogosított bérlőtől, vagy hamis papír alapján lépett túl az alapító határozat kiadásakor. Tudni kell, hogy ezekben az esetekben nem ők –az ellenőrzés- vonhatók felelősségre, hanem az, aki a jogsértést elkövette, azaz a vállalkozás. Tehát legjobb előre körbejárni a kérdést, ellenőrizni a jogosultságot. Viszonylag egyszerű, hiszen a Földhivatal nyilvántartásában ezeknek az adatoknak szerepelnie kell. Általában maga a székhely szolgáltatója is be tudja nekünk mutatni az erről szóló igazolást, csak ne felejtsük el kérni azt!
  • Előfordult, hogy a jogilag hibás szolgáltatók esetében az ellenőrzéskor a szerződött partnerek adószámát is bevonta a NAV, amikor is a vállalkozások üzletszerű működése nem történhet meg. S ez megdöbbenti a nem körültekintően kiválasztott székhelyszolgáltatók partnereit.
  • Sokszor nem tudjuk eldönteni, hogy az állítólagos székhelyszolgáltató valós, vagy csak „cégtemető”. Általában az utóbbiaknál már fizetési problémák is fennállnak, ami a felszámolásukat okozhatja. Ekkor is bekövetkezik a szerződött vállalkozás fent említett problémája, hiszen minket is sodor a komoly problémák felé. Tehát célszerű utánajárni a szolgáltató cégnek, például egy cégkivonat lekérésével, vagy egy nullás tartozásigazolás kérésével, illetve a NAV listájába való betekintéssel (jól fizető adózók).
  • Többször a küldemények átvételében van probléma. Ha a székhelyszolgáltató nem tart fenn folyamatos recepciót, nincs munkaidőben állandó nyitvatartása, akkor hiába érkeznek a küldemények, miután a postás nem tudja átadni, a hivatalos küldemények „nem kereste” jelzéssel mennek vissza a feladóhoz. Azt pedig tudjuk, hogy az így visszaérkezett küldemények kézbesítettnek minősülnek, miközben nem is tudjuk a tartalmukat. Ez egy NAV küldeménynél akár azzal is járhat –miután a cég székhelyén kézbesíthetetlen a küldeménye-, hogy azonnal, a tudtunk nélkül felfüggeszti az adószámunkat. Az is előfordulhat, hogy erről sem szerzünk tudomást, s ezután jogtalanul használjuk tovább adószámunkat, ami még további következményekkel járhat, hiszen bűncselekményt követünk el.

Sajnos a felsoroltak nem idealizált problémák, több hasonló esetről van tudomásunk, a mai ügyfeleink közül is többen ezen okokból származóan lettek partnereink.

Összefoglalva: Amennyire lehet, körültekintően válasszunk székhelyszolgáltatót, győződjünk meg annak legális működéséről.

Erről a témáról olvashatnak még az alábbi linken: https://cegh-szekhelyszolgaltatas.blog.hu/

 

Áprilisi bejegyzésünk témája: Ki legyen a székhelyszolgáltatónk?