Mit kell tudni az IPA-ról a székhelyszolgáltatás kiválasztásánál?

A fizetendő adókkal kapcsolatban mindenki keresi, hogy miképpen tudja egy-egy adónem fizetési kötelezettségét elkerülni. Az utóbbi időben egyre elterjedtebbé vált, hogy a társaságok a székhelyüket olyan településre jegyeztetik be, helyezik át, ahol helyi adóként nem kell iparűzési adót fizetni. Ez azonban hátulütőkkel is rendelkezik, nem old meg mindent.

Ha jól tudjuk, Magyarországon ma pár száz önkormányzat nem szab ki iparűzési adót, hogy magához csábítsa ezzel a vállalkozásokat. Európai tekintetben a különböző államok tekintetében a társasági adó jelentős csökkentése és az osztalék adó alacsony szintje miatt az itthoni vállalkozások csábító lehetőséget biztosítanak, azonban a hazai kis- és középvállalkozások kevésbé érezték ezt, hiszen rájuk kivetették a jelentős mértékű iparűzési adót.

Vannak azonban a székhely iparűzési adó mentes területére történő áthelyezésének olyan feltételei is, amit mérlegelni szükséges.

 

  1. Az ilyen önkormányzatok általában bérleti díjat számolnak fel, elvárják, hogy a területükön a vállalkozás gazdasági tevékenységet folytasson, és más egyéb feltételeket is támaszthatnak. Előfordulhat, hogy ez esetben más önkormányzat területén végzünk olyan tevékenységet, amely miatt ott egy telephely létesítésére lesz szükség, s ezután már viszont iparűzési adót kell fizetnünk.
  2. Fontos, hogy az állandó jellegű iparűzésiadó-kötelezettség szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a székhelyen folyik-e vállalkozási tevékenység:, az adókötelezettség akkor is fennáll, ha például a székhely mindössze levelezési címként szolgál, vagy a székhelyet más vállalkozás székhely-szolgáltatásként bocsátja az adóalany rendelkezésére. Gyakorlatunkban előfordult, hogy internetes értékesítés során kérdésessé vált, hogy meg kell-e határozni a kereskedés pontos helyét, amire kiszabható iparűzési adó. Tehát itt is kérdésessé válik a székhely fizikai elhelyezkedése.
  3. S egyet ne felejtsünk el! Minden önkormányzat csak azért ad ilyen kedvezményt, hogy a vállalkozások fellendítsék a területet, s abból bevételük legyen a későbbiekben. Önzetlenül ilyen lépést senki nem tesz, hiszen miért tenné?

 

További információkat az alábbi linkre kattintva olvashat:
https://profitline.hu/Amit-a-helyi-iparuzesi-adorol-tudni-erdemes-392733

 

Következő havi bejegyzésünk címe:
Székhelyszolgáltatási fogalmak és ismeretek kezdőknek