Székhelyszolgáltatási fogalmak és ismeretek kezdőknek

Jelen cikkünkben szeretnénk azokhoz szólni, akik most ismerkednek ezen lehetőségről, mit, miért is érdemes csinálni.

Minden kezdő vállalkozás, cégalapítás során kötelező egy székhely megadása. Hogy ez ne a lakóhelyünk legyen, erre van a székhelyszolgáltatás. Hogy ez miért nem célszerű lakóhelyünkön létesíteni, erről korábban cikkeztünk.

A 2006. évi V. törvény szerint az egyéni vállalkozás vagy cég székhelye, a bejegyzett irodája, ahol a tevékenységéből fakadó üzleti, hivatalos iratainak átvétele megtörténik, s az egyéb székhellyel kapcsolatos kötelezettségek lezajlanak.

A székhelyszolgáltató a szerződéskötése alapján befogadó nyilatkozatot ad a vállalkozásnak  a törvényi feltételek szerint. Ez alapján, legyen az egyéni, vagy társas vállalkozás a helyi önkormányzatnál, vagy a cégbíróságnál a székhely bejegyzésre kerül. Így elkerülhető, hogy a lakcímünk székhely szempontjából megismerésre kerüljön, hogy a saját vagyonaink keveredjenek a gazdasági tevékenységünkből származó javakkal.

A székhelyszolgáltatónál mindössze a nyilvános adataink kerülnek tárolásra. Leveleink, küldeményeink oda érkeznek, arról értesítést kapunk azonnal, s teszünk belátásunk szerint. Lehetőség van átvételre, utánküldésre, ki mit szeretne.

Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a székhelyszolgáltatót is terhelik felelősségek. A NAV és a Cégbíróság részére azonnali adatszolgáltatásra kötelezett. Gyanús körülmény észlelése esetén jelentési kötelezettséggel bír. Lehetősége szerint ellenőriznie kell, hogy a vállalkozás ténylegesen működik, eleget tesz a kötelezettségeinek. Sajnos a lehetősége erre minimális, legtöbbször arra szorul, hogy a kapcsolatot tartani tudja-e, illetve a szolgáltatási díjat rendszeresen fizetik-e.Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, kénytelen a NAV-nak illetve a Cégbíróságnak, Önkormányzatnak tájékoztatást adni, kérve őket a törvényességi felülvizsgálatra.

De a biztonsággal rendelkezők számára sok előnyt nyújt a székhelyszolgáltató! Nem kerül nyilvánosságra a lakhelyünk az illetéktelenek számára, van hol átvenni a nekünk érkező küldeményeket, amikről az érkezésükkor azonnal értesülünk (nem kell sorban állnunk a postán), azokról az előnyökről nem beszélve, amelyekről korábbi cikkeinkben tájékoztatást adtunk.

Az utóbbi időben különböző székhely-szolgáltatási szabályokkal átláthatóbbá tették a cégek működését. Egyre kevesebb helyen van lehetőség „cégtemetőre”, így a szolgáltatókkal szembeni hozzáállás is módosult. Ma már szinte baráti az adóellenőrzés társaságunknál, majdnem egy „látogatásnak” betudható. Igaz, mi is különös figyelmet fordítunk a szerződött partnereink kezelésére.

Tapasztalataink szerint még ma is sok az olyan vállalkozás beindítása, átruházása, amely nem a tisztességes üzleti szempontok alapján zajlik. Sokszor ennek mi vagyunk a szűrői.

Általánosságban azonban elmondható, hogy egy megbízható székhelyszolgáltatóval megkötött szerződés mindkét fél számára megnyugtató megoldás. Védelmet ad a magánéletünkre, a magánvagyonunkra, a különböző zaklatási lehetőségek kikerülésére.

Hatósági ellenőrzés alkalmával a székhelyszolgáltatónál az alábbiak megléte szükséges:

  • Székhelyszolgáltatási Szerződés, amely tartalmazza a székhely jogcímét,
  • másolatban az alapító okirat, cégbejegyzési végzés,
  • a dokumentációban szerepeljen, hogy a cégnek érkező küldeményekkel kapcsolatban mi a székhelyszolgáltató feladata,
  • legyen meghatározva a cég iratőrzési címe,
  • nyilatkozat a cégvezetőtől az elérhetőségéről,
  • közterületről jól láthatóan cégtábla jelölje, hogy a cég székhelye ott található

Jómagam a korábbi időben kiváltott mellékfoglalkozási kisipari tevékenységére emlékezve megfogadtam, hogy a jövőben lakóhelyem elválasztott legyen a tevékenységem helyétől. Jól döntöttem. Számtalan példát tudnék felsorolni, amire a vállalkozás megkezdésekor nem is gondoltam, de aztán tapasztaltam. Amennyiben nem folyamatos, közvetlen kapcsolatot kellene tartanom a partnereimmel, nem lenne a magánéletemtől független irodám, biztos, hogy székhelyszolgáltatást vennék igénybe.

Ma már ez természetes, sok előnnyel járó lehetőség.

Keressen bennünket!

 

További információkat az alábbi linkre kattintva olvashat:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9khelyszolg%C3%A1lat

 

Következő bejegyzésünk címe: Székhelyszolgáltatás váltás