Törvényesség és becsület

Az elmúlt években nyert tapasztalataink alapján kénytelenek vagyunk ezzel a témával is foglalkozni. Előre elnézést kérek azoktól a vállalkozóktól, akik a törvények tiszteletben tartásával, tisztességesen végzik tevékenységüket! Ahogy a mondás: Akinek nem inge, nem veszi magára!

Amikor elkezdtünk a székhelyszolgáltatással foglalkozni, úgy gondoltuk, hogy mi a törvény szövege szerint, tisztességesen, becsületesen, az ígéreteink betartásával fogunk dolgozni, s ezt természetesen elvárhatjuk a partnereinktől is. Nagy többségében így is van, azonban soha annyi problémával nem találkoztunk a működésünk több, mint 30 esztendeje alatt, mint az elmúlt években.

  • Egyre több olyan jelentkezővel találkozunk, akik a tájékozódás után elégedetten konkrét időpontot beszélnek meg munkatársaimmal, elküldik az alapadatokat, hogy előkészítsük az anyagot, kevesebb időveszteségük legyen, majd elnyeli őket a föld, személyesen már nem találkozunk. Erre azt mondom, hogy jobb is, mert ha velük szerződést kötnénk, később ugyanúgy előjönne a megbízhatatlanságuk, s így még különösebb károkozás nélkül vagyunk.
  • Rosszabb, hogy ha a befogadó nyilatkozatot elviszi ügyfelünk, s a vállalkozás mégsem kerül bejegyzésre. Ilyenkor jellemző, hogy a megadott utolérési lehetőségek egyike sem működik.
  • A következő kis csoport, akiknél megtörténik a bejegyzés, egyszer-kétszer tudunk velük kapcsolatot teremteni, de aztán ők is eltűnnek, mint szürke szamár a ködben. Itt már nagyobb a probléma, mert túl azon, hogy a küldeményeiket nem tudjuk eljuttatni hozzájuk, rendszeresen tartozást hagynak maguk után.
  • Ugyanez vonatkozik azokra, akik időközben értékesítik a céget, de –hiába a szerződés- a változásról nem értesítenek, az új vezetés pedig úgy tesz, mint aki nem tud semmiről. Ilyenkor természetesen mi futunk a pénzünk után –hol sikerrel, hol sikertelenül-, a NAV-nál, Cégbíróságnál kezdeményezzük az adószám bevonást, törvényességi eljárást a székhely törlésére. Számomra érthetetlen, hogy céget nézve aprópénzért képesek ezek az emberek eladni a becsületüket. Persze valószínűleg más is van mögöttük, hiszen ezen cégek azok, akik miatt szinte minden napos a NAV ellenőrzés, jó ismerősként jönnek hozzánk az ellenőrök. Évente bennünket is ellenőriznek, de eddig még egy alkalommal sem találtak problémát a működésünkben.

Általában tapasztalom a társadalomban azt a sajnálatos tényt, hogy az embereket nem érdekli a becsület, csak az érdekük. Még abban a korban nőttem fel, amikor az adott szó sokkal többet ért, mint a leírt fogadalom. Számtalanszor találkoztam azzal, hogy a partnereim –éppen úgy mint én- tartották magukat a megbeszéltekhez, hiába nem írtuk azt le, s esetleg nem találkozott az érdekeinkkel. Ma már sokszor ez elképzelhetetlen, de még akkor is, ha leírjuk a megállapodásunkat.

Az elmúlt években többször módosítani kellett a szerződési szövegezésünket éppen ez okból. Be kellett építeni olyan biztonsági szelepeket, amelyek a becsületes embereket adott esetben sértik, mert milyen alapon feltételezzük róluk, hogy ilyen előírásokra van szükség velük szemben. Ugyanakkor megesett olyan is, amikor éppen a szerződésünk szövegezése miatt nem lett az ügyletből semmi. Pedig mindössze arról volt szó, hogy a nekünk fizetendő céges ellenértékre az ügyvezető személyes felelősséggel tartozik. Nem bánkódtunk, mert ő biztos tartozást halmozott volna fel.

S érdekességként: Több ügyvéd elfogadja azt az előírást, hogy vagy a befogadó írásos nyilatkozata, vagy az ügyvezető nyilatkozata a szóbeli beleegyezése szükséges a bejegyzéshez. Ez utóbbi miatt fordulhatott elő az, hogy a székhelyünkre 3 olyan cég is bejegyzésre került, akiket életünkben nem láttunk, csak a hivatalos postája érkezik hozzánk. Úgy gondolhatják, hogy egyrészt nem jut a tudomásunkra, másrészt ha meg is tudjuk, nem foglalkozunk vele. S itt lép be a becsületesség. Mi rendőrségi feljelentést tettünk, jelenleg is fut a nyomozás.

Mi hiszünk a becsületességben, de balgák sem vagyunk, így sajnos inkább további költségek vállalásával is, de bevállaljuk a törvényes utat. Mindez biztosítja azt is, hogy nálunk rendes cégek vannak, az Ő érdekeiket is védjük ezzel, azaz nem lehet stiklizni.

Azért sem értem ezeket az embereket, mert a viszonylak kis összegek „megspórolásával”, az eljárásunk indításával felhívják magukra a figyelmet, s sokkal komolyabb problémákat okozhatnak maguknak.

Remélem ennek egyre nagyobb híre lesz, s ennek következtében elkerülnek majd bennünket ezek a tisztességesnek nem nevezhető emberek.

 

Emlékeztetőül a törvény:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1700007.IM

 

Következő bejegyzésünk címe: Székhelyszolgáltatás CSOK-kal