Székhelyszolgáltatás átfutási idők

Sokakat érdekel, hogy ha egy vállalkozást szeretnének indítani, mi a menetrend, mennyi idő alatt történhet ez meg.

Természetesen ketté kell választani az egyéni vállalkozót és a társas vállalkozót, hiszen más az ügyintézés.

Ma már egyéni vállalkozást indítani nagyon gyorsan lehetséges. Lehetőség van személyes és on-line ügyintézésre is, miután ma már minden egyéni vállalkozónak is szükséges az ügyfélkapu létrehozása. Amennyiben székhelyünket székhelyszolgáltatónál kívánjuk, az ügyintézéshez szükséges a székhelyszolgáltató által kiadott befogadó nyilatkozat. Akár a személyes, akár az online ügyintézés pár óra leforgása alatt elintézhető, amennyiben minden papírunk rendben van, nem állunk eltiltás alatt. Az adószámot az ügyintézés során megadják, vagyis mindennel rendelkezünk, ami a vállalkozás indításához szükséges.

A társas vállalkozás indítása hosszabb időt vesz igénybe. Ezt már csak ügyvéd intézheti. Ő tájékoztatja az ügyfelet arról, hogy milyen papírok, igazolások szükségesek ahhoz, hogy a Cégbíróságra ő be tudja adni az anyagot cégbejegyzésre. Példaként ilyen a banki befizetés igazolása, de a székhelyszolgáltató által kiadott befogadó nyilatkozat is. Ezen papírok beszerzése általában egy-két napot ügyintézésre igénybe vesz. Az ügyvéd az elkészített anyagot szintén elektronikus úton eljuttatja a Cégbíróságra, aki az ellenőrzés, adószám megadása után pár nap alatt bejegyzi a vállalkozást, s megküldi az erről szóló végzést és „e” aktát az ügyvédnek. A mai tapasztalatok alapján ez jellemzően 7-10 nap alatt végigfuttatható. Felhívom azonban a figyelmet arra, hogy az előkészítés során legyünk figyelmesek. Járjunk utána, hogy a vállalkozásunknak az általunk elképzelt neve választható-e, hogy a kiválasztott székhelyszolgáltató jogosult-e a tevékenységére, mennyire megbízható, hogy a kiválasztott ügyvezető nincs-e tiltólistán a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál. Ugyanis ha a felsoroltakban a Cégbíróság vagy az Adóhivatal hibát talál, akkor bejegyzés nélkül visszadobja az aktát, s lehet kezdeni elölről. Többször is találkoztunk olyannal, hogy a névválasztáson heteket csúsztak partnereink azért, mert nem megfelelő nevet választottak, vagy azért, mert ügyvezetőségre tiltott személyt adtak le. Előfordult olyan is, hogy az illető személy maga sem tudta –legalább is azt állította-, hogy eltiltott személy. Persze az ilyen mindig gyanús! Ez utóbbi eset érdekes, a velünk dolgozó ügyvédünk közbenjárásával indult. A Cégbírósági visszadobás után ügyfelünk felháborodottan egy másik ügyvéddel bejegyeztette ugyanarra a névre. Csodálkoztunk, s utána néztünk. A név, lakcím valóban stimmelt, csak a születési idő volt egy generációval elcsúsztatva, illetve az édesanyjuk neve volt más! S bármilyen furcsa, a székhelyszolgáltatást mégis tőlünk kérték!

Ismét csak arra tudok utalni, hogy ha ma korrekten szeretnénk bejegyeztetni akár egyéni, akár társas vállalkozást, akkor az úgy történik, mint a karikacsapás. Vége a 25-30 éve tapasztalt sok-sok utánajárásnak, időkivárásnak. Külföldi tapasztalataim alapján mondhatom, ezt ma Magyarországon talán a leggyorsabban lehet véghezvinni.

 

Az egyéni vállalkozás bejegyzéséről olvashat:

https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/20210329/egy-uj-egyeni-vallalkozas-inditasa-tudd-meg-mennyi-ido-az-egyeni-vallalkozas-inditasa-masodallasban-1113108

Következő bejegyzésünk címe: Szüneteltetés esete