Cégmódosítás

Csapjunk a közepébe! Amikor barátokkal, ismerősökkel beszélgetek a tevékenységünkről, sokszor felmerül visszakérdezésben, hogy mi is a cégmódosítás, cégváltoztatás? Erre és a kapcsolódó kérdésekre szeretnék választ adni ebben a bejegyzésben, hozzászőve a tapasztalatainkat.

Induljunk ki abból, ami a Cégnyilvántartásban szerepel, ezek a működő egyéni vállalkozások, gazdasági társaságok adatai. Ha ezek bármelyike változik, akkor arról az illetékeseket azonnal tájékoztatni kell.Ezek köre: Az eredeti működési engedély kiadója (Önkormányzat, Cégbíróság), illetve a bennünket a hatóságok előtt is képviselő székhelyszolgáltató. Az adatváltozások többségében közlési kötelezettségünk van a velünk szerződéses viszonyban álló partnerekkel kapcsolatban is.

Az esetleges változtatásokat kivonatosan vizsgáljuk végig!

  1. Ha vállalkozásunk neve változik, természetes, hogy minden érintettet értesíteni kell erről, azt hiszem, ezzel kapcsolatban senkiben nem merül fel kérdés.
    1. Anonym módon magunk sem létezünk, így vállalkozásunk sem lehet az. Nem beszélve arról, hogy minden jogosultságunk a korábbi nevünkhöz kapcsolódik.
  2. Ha vállalkozásunk székhelye változik, ez esetben szintén értesítési kötelezettségünk van, hiszen különben a vállalkozás elérhetetlen, ezzel jogszabályt sértünk. Telephely, vagy fióktelep esetén is ugyanez a helyzet.
    1. Előfordult életünkben, hogy valaki úgy vitte el a vállalkozását más székhelyre, hogy arról bennünket nem értesített. Ezzel először is szerződést sértett, aminek a következményét vállalnia kell (hatóságok előtt, velünk szembeni kötelezettsége, stb.), másrészt kockáztatja a további működését, hiszen küldeményeinek egy része még hozzánk érkezhet.
  3. Ha a tevékenységi körünk változik, abban az esetben a hatóságokon kívül azokat kell értesítenünk, akiknél az meghatározó.
    1. Ennek változása csak speciális esetekben lehet érdekes. Példákat sorolnék: Ha kieső tevékenységet valósan tovább folytat, vagy ha tevékenységi körhöz tartozó egyéb feltételeket (pl. kötelező alkalmazottat) nem tud teljesíteni.
  4. Ha bankszámla számunk változik, szintén kötelesek vagyunk erről minden illetékest (a hatóságokon felül) tájékoztatni.
    1. Kétoldalú a probléma: Egyrészt a régi számra nekünk utalt összegeket csak korlátozott ideig kaphatjuk meg, másrészt információ hiányában más számára is hozzáférhetetlen lesz az új számla (pl. NAV, végrehajtó). Ennek bejelentési hiányát a hatóságok is szándékosnak tekintik, tehát büntetik.
  5. Ha az adószámunk változik, ugyanez a helyzet.
    1. Az adószámunk ritkán változik. Ennek az oka általában a székhelyváltoztatás, a más területre vándorlás. Tehát ugyanúgy, mint a székhelyváltoztatás esetén, tájékoztatás nélkül problémákat okozhat a későbbi tevékenységünkben. Az ÁFA besorolás miatti változás inkább a vevői körét illeti az adóalanynak, tehát azokat célszerű értesítenie. Változás szokott lenni még az is, amikor bevonják a vállalkozás adószámát, s arról nem értesíti a partnereit. Ezzel viszont csak tetézi a problémáját, a későbbi gondjait.
  6. Ha az ügyvezető(k) személye, illetve adataiban történő változás következik be, akkor is tájékoztatni kell minden velünk kapcsolatban álló partnerünket.
    1. Legsűrűbben a gyakorlatunkban ezzel a problémával találkozunk. Az emberek elfelejtik az ügyvezetői felelősségüket! Azt hiszik, hogy ha átadják ezt a feladatot más személynek, akkor nekik már a felelősségük is átruházódott az új ügyvezetőre. Ez viszont téves gondolat. Igaz, hogy a szerződéseiket a társaság nevében kötötték, azonban korlátoltan, de megmarad a kötelezettségük. Vagyis a régi ügyvezetőnek a felelőssége csak akkor szűnik meg, ha az új ügyvezető minden egyes szerződést –külön-külön, azok elvárásait teljesítve (ilyen nálunk a személyes megjelenés, az iratok másolása, előttünk történő aláírás)- magára vállal.
  7. Ha a tagok, tulajdonosok személye változik, akkor a hatóságokon, illetve az érintett szervezeteken túlmenően partnereinkre vonatkozóan nincs tájékoztatási kötelezettségünk.
    1. Kit értünk hatóság, illetve érintett szervezeten? Hatóság természetesen a Cégbíróság és a NAV. Érintett szervezet pl. a székhelyszolgáltató. Lehet azonban olyan partner is, akihez a kapcsolat kialakításához taggyűlési döntés volt szükséges. Őket mindenképpen tájékoztatni szükséges!
  8. E-mai címünk változása esetén ugyanúgy, mint az egyéb címeink esetén szintén tájékoztatni kell minden kapcsolatunkat.
    1. Ennek változása gyakorlatilag ugyanolyan megítélés alá esik, mint a címünk változása. Ne felejtsük el, hogy ma már az elektronika világában élünk, s például ügyfélkapu nélkül nem lehet vállalkozás. A hatóságok és az arra jogosultak az e jogosultsággal aláírók mind erre a címre értesítik az ügyfeleket, ezen keresztül tartják velünk a kapcsolatot. Ennek nem használata, vagy megváltoztatása komoly gondokat okozhat nekünk, ha nem értesítjük az illetékeseket róla. Sajnos gyakorlatból tudom, hogy ez az egyik legsértettebb terület, sok ügyfelünket nem tudjuk a megadott e-mail címükön elérni.

Hozzáteszem, ezek bármelyikének elmulasztása szabálysértés, büntetést, esetleg eljárást vonhat maga után, tehát már ezért is célszerű ezeket betartani. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ebből ne legyen baj, és igyekszünk figyelmeztetni az ügyfeleinket. Ennek ellenére többször előfordult, hogy az ebből fakadó bejelentési hiány miatt partnereinket nem tudjuk elérni, s emiatt vagyunk kénytelenek intézkedni a Cégbíróságnál az engedély, a NAV-nál az adószám bevonása érdekében.

 

A témával kapcsolatban olvashat még: https://cegalapitas.net/kotelezocegmodositas2008.html

Következő bejegyzésünk címe: A székhelyszolgáltató és a küldeményeim