A székhely szükségessége

Sokszor megkérdezik tőlem, van-e értelme, hogy mi ezt csináljuk, hogy székhelyszolgáltatással foglalkozunk. Először értetlenül álltam a kérdés előtt, aztán rájöttem, hogy az emberek tájékozatlansága hozza magával ezt az érdeklődést.

Van, aki úgy gondolja első blikkre –különösen az egyéni vállalkozók-, hogy az ő működéséhez nem szükséges székhely, hiszen van hol laknia. Nyilván ők a tapasztalatlan kezdők, akiknek segítségre van szükségük, mert a közös médiából erre nem kapnak választ, s arról fogalmuk sincs, hogy ezt a kérdést is jogszabályok korlátozzák, határolják be. Ahogy a neten körbenézek, magam sem találok a jogszabályokon kívül olyan tájékoztató anyagot, ami összefoglalná egy egyéni vagy társas vállalkozás működésének lételemeit.

Tehát induljunk ki abból a meghatározásból, hogy egy vállalkozásnak kötelező a székhely meghatározása, annak szabályozását be kell tartani. A szándékát elővezető vállalkozó először ezzel a problémával kerül szembe. Elsőként végiggondolja, hogy az otthona erre tökéletesen megfelel. Aztán jönnek a problémák!Nem saját tulajdonú a lakás, a tulajdonos nem adja hozzájárulását a székhely bejegyzéséhez. Vagy el sem jut eddig a pontig, mert a lakás más okból nem lehet székhely. Vegyük figyelembe azt, hogy székhelyünket a közterületről jól láthatóan ki kell tábláznunk, hogy abban a pillanatban, hogy egy lakás vállalkozás székhelyévé válik, más előírások vonatkoznak rá. Csak példának mondom, hogy egyebek mellett ekkor már kötelező az évenkénti kéményvizsgálat, ami önmagában megközelítőleg egy fél éves székhelyhasználat díjával megegyező. Ugyanez vonatkozik az energiaárakra, amit a vállalkozás esetében piaci árrá változnak. Következik a postázási kérdés, első sorban a hatóságok részéről. Csupa-csupa olyan, ami a kezdeti lelkesedést lohasztja, kell-e ezzel foglalkozni, érdemes, megéri-e? S nem beszéltünk még a különböző törvényi, jogszabályi előírásokról, amikről nem is szerzünk tudomást.

Ezen a problémán segít a székhelyszolgáltató! Egyrészt a hatóságok levelezése, bonyolítása rajta keresztül történik, másrészt mentesül a magánéletünk a vállalkozásunk problémáitól. A szolgáltatásról az általános ismertetőn kívül sok cikk jelent már meg akár a honlapunk „Jó tudni” rovatában is, de azért pár dolgot ismét kiemelnék az előnyök közül.

Legfőbb előnye, hogy senki –így a hatóság sem- zaklat bennünket a lakásunkon. Nem keveredik a magánvagyonunk a vállalkozás vagyonával, biztonságban érezhetjük magunkat. Ismét visszatérek a negyven évvel ezelőtti magamra, amikor kiváltottam a mellékfoglalkozású kisipart (a mai egyéni vállalkozás elődje). Akkor még vonalas telefon sem volt, nem hogy számítógép. Így aztán a családi házam teljesen keveredett a magánéletemmel, azt hiszem, ezt nem kell magyaráznom. Akkor úgy döntöttem, hogy ha másik vállalkozást indítok, azt kilométerekre teszem a lakásomtól, hogy szét tudjam választani a magánéletemtől. Sikerült! Ma sem tennék másképpen. Sok befutott vállalkozóval beszéltem, nekik ugyanez volt a tapasztalatuk!

Más szempont az, hogy a postázásunk egy székhelyszolgáltatónál biztonságban van, ők mindig ott vannak, ha jön a postás, s azonnal értesülök a küldeményeimről. Vagy kérem a továbbításukat, vagy bemegyek érte. Persze lehetőség szerint olyan szolgáltatót választok, ahol ez nem ütközik különösebb akadályba.

Ha kell, a székhelyszolgáltatóm olyan lehetőségeket biztosít, mintha a saját irodámban –nem a lakásomon- fogadnám a vendégeimet, megrendelőimet.

Nem utolsó szempont a megközelíthetőség! Külön előny az, ha nem kell sokat utaznom, netán útba esik, ha nincs parkolási gondom. Ez már választás kérdése.

S mint ahogy azt korábban írtam, mindez minimális költség különbözettel rendelkezik, ha egyáltalán ez kimutatható.

Összefoglalva:

Ha van székhelyed, nem kell törődnöd

  • táblázással, kéményseprővel, piaci árú fűtéssel és villannyal, hivatalos postai küldemények átvételével, tárgyalási helyszíneid kiválasztásával …

csak a vállalkozásoddal kell foglalkoznod, a többiben segítünk!

Ezen a bejegyzés olvasóinak javaslom a rendelet tanulmányozását: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1700007.IM

Következő bejegyzésünk címe: A székhely távolsága